Förresten...


... Så är jag med i en dagensblogg tävling här. Ta någon minut och lägg en röst :)

Bilden ska föreställa Emmelist som anordnar tävlingen. Hittade en bild där hon hade en kanonfin kjol. Så jag kunder inte låta bli att ta fram ritplattan och måla lite. Är inte supernöjd, jag har nog inte riktigt tillräckligt med tålamod för att vara noggrann! :P

Jag behöver din hjälp!

Jag tänkte att jag skulle ta mig i kragen och lägga upp lite photoshop tips och trix. Men vad vill man kunna i photoshop. Vissa saker som för mig kanske är självklara, till exempel vad man änvänder vissa verktyg till, hur man använder lager, lagermask, lägger på skärpa, hur man ändrar färg på ögonen, retuscherar hyn. Så nu är min fråga till DIG:

VAD vill DU lära dig i PHOTOSHOP?

Så ska jag försöka förklara så gott jag kan :)

Genom kameralinsen 2009

Januari


Februari


Mars


April


Maj


Juni


Juli


Augusti


September


Oktober


November


December


Ett kort i timmen #1: Julafton!

Therese är tillbaka från landet till civilisationen.

Jag tillbringade min jul, som alla andra jular, hos min mormor. Hon bor i Sörmland utanför Eskilstuna i ett litet samhälle kallat Tumbo. Där har vi iallafall en vit jul. Tänkte att jag delar med mig av ett kort i timmen från min/vår familjs julafton. Hoppas ni haft en trevlig julhelg!

09.00

10.00

11.00

12.00

13.00

14.00

15.00

16.00

17.00

18.00

19.00

Julafton!!

Christmas Day!


1 dagar kvar till Julafton!

Making Christmas!

 


FrizonOnline är...

Online!


Läs vad Jag och mina media-vänner har skrivit än så läng. Nu är vår skoltidning i full gång!

Close-Up +10 filter

Härom dagen fick jag hem ett Close-Up +10 filter från tvspelsweb. Som en lite tidig julklapp.

Close-Up +10 är ett filter som minskar närgränsen på kameran och gör att man måste gå betydligt närmare det man vill fota. Mitt 50mm har en närgräns på 45 cm nu kan jag vara 5 cm ifrån istället. Det gör även motivet större. Filtret fungerar som ett förstoringglas.

Så i stället för att köpa ett dyrt macro objektiv kan man köpa ett billigt Close-Up filter här. Finns även +1, +2, +3 och +4. Man kan sedan koppla ihop olika Close-Up's med varandra till exempel kopplar man på två stycken +4 får man +8.

Det ända negativa jag har upptäckt hittils är att det kan vara ganska svårt att hitta skärpan och man måste hålla ganska stilla. Annars är det kanon när man vill leka lite och förstora upp saker.

Bilder tagna med Close-Up +10:
Har mitt filter till mitt 50mm objektiv

2 dagar kvar till Julafton!

Juligen!

 


3 dagar kvar till Julafton

Nedräkningen har börjar...

Hej mitt Vinterland!

 


Rena rama Zoo:t

Igår fyllde min faster Monica 60 år. Det blev ett jäkla liv när alla kom, barn och barnbarn och kusiner. Det var 8 barn (om jag ränkar mig som ett av barnen ;)) 3 hundar och en katt. Det var som en enda stor djurpark med barn och hundar som flög från ena sidan av rummet till det andra. Lite underhållande var det ju också och alla ville krama de goa hundarna medans katten gömde sig under soffan.


Årets Julkort!

Jag har börjat göra mina julkort själv. Det känns mer personligt att skicka ett kort där det ligger en tanke bakom, plus att man kan ju helt själv välja motiv och vad det ska stå. Jag börjde med detta förra året och nu tror jag de ska bli en tradition. Som vanligt är vår familj sena med julkorten, men ska de inte längre än inom staden så kan man skicka imorn! Tur är väl det!

 

Här är julkorten för det här året och förra:Julkort: 2009

Julkort: 2008Ny fotouppgift?

Modell: Ina

Vi har fått en ny fotouppgift. Vi ska fota 10-15 bilder på valfritt tema med analog kamera. Det svåraste är att komma på tema. Jag har tusen idéer, sen är det bara att försöka genomföra det.

Just nu funderar jag på: Bilder från Vimmerbys stad eller göra något roligt med pappas gamla, gamla kameror. Vad tycker ni?

 

Här är ett par bilder från förra fotoprojektet som var att göra en reklamkampanj. Jag valde parfymer, mina bilder ska spegla något slags disney-tema. Kan du se vilka Disney-filmer detta är?


Nu är det väl snö i hela Sverige?

Det sa bara PANG(!) och så var det snöstorm i hela Sverige! Jag åkte hem till Nicklas igår kväll, när vi gick och la oss var det 1 decimeter snö och när vi vaknade var det 1 meter snö. Nästan iallafall. Det tog ingen lång stund att lista ut att vi var insnöade. Så vi försökte få ut bilen och få igång fyrhjulingen som vi tänkte skulle sköta skottningen. Men allt verkade ha frusit fast. Klockan tickade, vi blev mer och mer sena till skolan. Det blev som det blev och vi blev kvar hemma. Tillfälle för mig att kurera min förkylning i alla fall.

Det har snöat hela dagen och det kliade i fingrarna på mig, jag ville ha min kamera idag!! Jag var så nära att ta med den igår kväll när jag åkte. Men men, jag måste fota lite snö snart!

Illustration: Karin Olofsson

Hittade denna gamla illustration som jag inte hade gjort klart. Fixade iordning den så den blev färdig.

Föreställer bloggerskan Karin Olofsson. Syns det någon likhet? Jag får lite sommar känlsa mitt i vinter, men är man sommarmänniska så är man. Jag gillar vintern med snö och allt som hör till. Men inget slår sol och värme.

Nu blir det snart sängen! Natti natti!


Let it Snow!

Det snöar bara mer och mer! Nu har det varit snöstorm i Vimmerby två dagar i streck och det börjar synas.
Om inte annat är det extremt halt på vägarna, bilen vill inte svänga när den ska. Tycker det är ganska så läskigt, men härligt med snön.
Tyvärr har jag dragit på mig en förkylning och jag har en känsla av att det inte blir bättre imorn. Det är nog bara att vila som gäller!

Stadsfoton, Vimmerby

Rotade fram mina bilder på Vimmerby från förra vecka. Om jag minns rätt. På vintern är det ganska fint i vår stad faktiskt. Med lamporna som hänger ner över torget, ljusstakar och stjärnor som står i föntrena och en fullmåne som skiner. Då är Vimmerby en ganska mysig plats.

 

Såhär ser Vimmerby ut en vanlig vardagskväll runt åtta-tiden. Det är väldigt tom. Just nu ser det lite annorlunda ut, för nu ligger det en tunt och fint lager snö på marken. Kanske blir det en vit jul i alla fall?


Vad har man grejen till?

självportträtt


Ha Ha Ha! Idag fick jag hem den där grejen. Grejen jag inte har en aning om vad man använder till, gör med och som tydligen Jamie Olliver alltid använder. Den där kryddgrejen telefonförsäljaren packade på mig. Ibland är jag aldeles för snäll och köper en massa skit jag inte behöver. Visst låter de så gulliga på telefon, och allt är ju så himla bra och billigt. Köper man inte deras varor är man en hemsk och förfärlig människa. Ja ibland verkar det som det iallafall. Hon babblade på så länge och på något sätt var jag ju tvungen att få tyst på henne. Ända sättet var att handla deras prylar.

Och nu har den kommit, den där grejen som jag inte vet vad det är, grejen som tydligen Jamie Olliver alltid använder. Man har den till kryddor, tror jag i alla fall. Tre tidningar fick jag på köpet med, så jag kan laga min mat alldeles själv. Visst är det kanon! Nu kommer de säkert ringa ännu mer och då får jag fler prylar som jag inte behöver.

Har du hamnat i samma situation, när du känt att du nästan måste handla från telefonförsäljaren?

Hon kommer med ljus i sin krona!

13 december och Lucia och 11 dagar kvar till Julafton.

Vi hade vårt Luciatåg i skolan i fredags, det får nog räcka för mig. Här är vår skolas Luciatåg, det var färre iår än någonsin som var med och gick. Men det är en mysig högtid och så ofta är jag inte i kyrkan, så det kan ju vara trevligt. Ska ni se Lucia idag eller har ni redan varit och kollat på ett Luciatåg?

 

Förresten rösta gärna på veckansblogg här.


Konsert: Lars Winnerbäck!

 

 


Konsert: Lars Winnerbäck
Fredagen den 11 december
Linköping, Cloetta Center

I fredags bar det av mot Linköping för att se Lars Winnerbäck och Andreas Grega spela på Cloetta Center. Grega ställde tyvärr in för han fått ont i halsen. Linnea och jag som hade sett fram emot att se honom. Men vi kommer igen på hans egna turné i Februari!

Lasse börjar spela halv nio som planerat med ett filmspel som intro. Sen drar det igång, Lasses alla låtar med underbara texter och hela publiken sjunger med! Lasses konserter är alltid något extra.

Ögonblicksbilder!Nu har jag fotat Åse och hennes systrar ännu en gång och redigerat klart alla bilder.
Tyckte den här bilden blev mysig, fint ljus och den blev så naturlig och glad! Ögonblicksbilder kan vara det bästa!

Nytt Objektiv 50mm f1.8

Idag kom mitt NYA objektiv hem på posten, ett Nikon 50mm f1.8. Det är ett litet och lätt objektiv som är smidigt att hantera. Nikon 50mm är ett fast objektiv, vilket menas att man inte kan zooma. Närgränsen för autofokus är runt 45 centimeter. Ser fram emot att få testa vidare!

Beställde från Inet och det kom två dagar efter beställning. För mer info kolla här.


Bilder tagna med nya objektivet, bländare 1,8


Fota i Julklapp!Idag hjälpte jag Åse med lite julstök! Fotade henne och hennes systra(My & LInn) till julklappar de ska ge till familjen. Tyckte hennes tanke var fin så jag ställde genast upp. Tråkigt att det var grått och dystert ute. Var tvungen att höja ISO (ljuskänsligheten) väldigt mycket så de blev en aning brusiga och oskarpa.

Tycker personligen att foton är perfekta julklappar, speciellt som student. Det är billigt och bra. Man kan ta ett fint kort och köpa en fin ram eller göra en fotobok, en alanacka eller kansken en musmatta eller mugg. Finns mycket man kan göra med foton nu för tiden.

(Hoppas du blir nöjd Åse och att mamma och pappa blir glada för julklappen :))

Mitt Bildarkiv: Siluetter

Ledig från skolan idag, det är mörkt och dystert ute. Jag vill ha snö snart! Så man hamnar i den rätta julstämningen. Snart ska jag fotografera Åse och hennes systrar. Vädret är sådär, men vi får göra det bästa av situationen!

Har ni regn eller snö där ni bor?

Rösta gärna på mig som veckans blogg här.Överraskad!

Snacka om överraskning. Jag är med i min första veckans-blogg-tävling!! :D

Jag anmälde mig i Zandras veckans blogg här och jag blev en av de fem finalisterna. Så nu får ni rösta på den ni tycker blir en värdig vinnare!
Jag är helt stimmig och glad, bland 112 bidrag blev jag en av de fem utvalda! Jag hoppas ni hjälper mig med några röster!

Bjuder på en muppbild. När man har tråkigt kan man alltid fota sig själv.Om 5 dagar träffar jag Andreas Grega!

Bild från Rookie där jag intervjuade tre småband och Hoffmaestro & Chraa!

På fredag träffar jag Andreas Grega. Jag och Linnea åker upp till Linköping, runt 5 träffar vi och intervjuar Grega och vid 8 kollar på när han och Lasse spelar på Cloetta Center. Det kommer vara i topp bland de dagar som jag minns för resten av mitt liv. Det hade varit extra grymt om vi hade fått intervju Lasse också, men man kan ju inte få allt! Det ska bli kanon att träffa Grega, snygg och spelar bra musik! :D

Att träffa människor som gjort något speciellt, som spelar musik, indrottar eller gör något annat intressant. Det är så himla roligt. Kan sitta och prata hur länge som helst! :D

Så kommer ni på någon bra fråga ni skulle vilja ställa till Andreas Grega, tveka inte att skriv den till mig! :D

Why is the Moon so lonely?

"Because she used to have a lover..


His name was Kuekuatsu and the lived in the spirit world together.
And every night, they would wander the skies together.
But, one of the other spirits was jealous. Trickster wanted the Moon for himself.
So he told Kuekuatsu that the Moon had asked for flowers;
he tolkd him to come to our world and pick her some wild roses.
But Kuekuatsu didn't know that once you leave the spirit world, you can never go back.
And every night, he looks up in the sky and sees the Moon and howls her name!
But... he can never touch her again"


Om du känner igen den här "sagan" kan det bero på att den är med i Wolverine (Kuekeatsu betyder Wolverine).
Jag tycker den är så mystisk och fin.
Läs texten och lyssna på låten Kayla med Harry Gregson William. Det ger mig gåshud i alla fall.

SACO-mässan

Igår var jag med skolan på Saco:s mässa. Det fanns en hel del att kolla på. Olika univeritet och högskoler var där och berättade varför man skulle gå på deras skolan. Vissa delade ut på det ena och det andra, allt från godis och läsk till tandborstar och flugsmällor. Jag fick i alla fall 3 kalaloger, 10 papper, 2 läsk, 4 pennor, tuggumi, en ballong och mycket annat med mig hem.

Det bjöds även på en drös med seminarier som jag tyckte verkade intressanta. Vissa var mer intressanta än andra. Bäst tyckte jag om den med studieteknik. Kommer vara riktigt användbart och han som snackade var suverän!

När jag åkte dit visste jag inte vad jag ville. När jag kom hem visste jag inte mycket mer. Men nu vet jag vilka skolor som finns där ute. Kanske kommer jag att börja på något av alla univeristet eller högskolor som var där. Inte ens jag vet.

Vad ska du bli när du blir stor?


Lastbilschaufför, tandläkare, ekonom, socionom, kirurg, journalist, lärare, toppbloggare, hippolog, designer

Imorgon åker jättemånga gymnasie-elever till SACO-mässan i Stockholm för att få information om univerisitet, högskolor och att plugga utomlands. Olika skolor kommer dit och berättar vad de har att erbjuda.

Själv har jag ingen aning om vad jag vill bli när jag blir stor. Jaa jag tycker fortfarande att jag är ganska liten, även att jag fyller 19 år i vår. Jag vill ha ett jobb där man tjänar bra med pengar och som man tycker är roligt. Finns det något sådant jobb?

Vad vill du jobba med?

Rikards Knähund!

Rikard var precis här och hämtade bilderna jag tog på hans hund, Chicco. Hoppas han blev någorlunda nöjd med bilderna.
Ville att bilderna skulle bli en aning överexponerade, vet inte om jag lyckades med den känslan. Första bilden är  mest lik det jag strävade efter som resultat.

Överexponering: Menas att bilden blir "för" ljus mot vad den egentligen bör vara, för att vara korrekt.


Foton från dansuppvisningen!

Idag har jag redigerat bilderna jag tog på dansen förra helgen. Bättre sent än aldrig. Datorn har varit fullproppad, men nu kunde jag äntligen lägga in dem. Paulina är med och dansar på de flesta av bilderna.Glädje tjut!Detta är Ralf han är bland de sötaste och gladaste barn jag känner till. Han kanske inte ser så munter ut på bilderna men jag har nog aldrig sett han gråta eller vara riktigt arg. Tror inte han har lärt sig det än. Något han lärt sig och håller på med väldigt mycker just nu är; ljud med munnen. Japp det stämmer han är en redig musiker. han suger in kinderna till ett smackljud, blåser luft från underläppen i en enooorm suck och gör något eget lustigt ljud med nappen.

Ralf är min brors tredje unge och de är självklart lika goa allihop. Vissa perioder träffar man dem mer än andra, men när vi ses är det alltid lika mysigt. Jag kan vara stolt som är faster till dessa ungar!!

RSS 2.0