Den svenska älskade kanelbullen!

En doft av nybakta bullar ger en härlig känsla av trivsamhet, trygghet och gemenskap. I dag är det kanelbullens dag och varannan svensk kommer äta minst en bulle just denna dag. Sommaren är förbi, det är fortfrande en bra bit kvar till vintern. Men höstmyset är här. Då passar det väldigt bra med kanelbulls-fika för att höja trivselkänslan i hemmet.

Sjävklart är det inte ett måste att baka bullar, den 4 oktober. Det går precis lika bra med köpta eller frysta kanelbullar, allt duger till fikapausen.

 

Visste du att:
  • Under Kanelbullens dag beräknas svenskarna mumsa i sig drygt tre miljoner kanelbullar vilket motsvarar ungefär tio gånger så många bullar som en alldeles vanlig dag.
  • 1950-talet blev kanelbullen allmän och den fanns i många former som snäcka, giffel, vegabulle, kringla och flera andra variationer. På 1960-talet lämnade många kvinnor hemmen för att arbeta. Då kom en ny modell av kanelbullen, en snabbare och lättare version. Degen kavlades ut och det ströks på smör, kanel och socker och rullades ihop och skars tvärs över i bitar som lades på plåten med snittytan uppåt. Kanelsnäckan slog snabbt igenom och är idag det mest populära svenska bakverket.
  • I Paris 1987 så gjordes en kanelbulle som var 5x5x5 meter stor. Det tog 1400 personer elva timmar att äta upp den läckra skapelsen. Ett bagargymnasium hjälptes åt att göra den.
  • Snabel-a (@) kallades från början för kanelbulle.
  • Kanelbullen är en svensk företeelse. Visst förekommer kanel som smaksättning i bakverk över hela världen. Kombinationen av enkelt vetebröd smaksatt med kardemumma och en fyllning med smör, socker och kanel som rullas ihop till snurror eller snäckor är svenskt.
  • Kanel är världens äldsta krydda och ordet kanel kommer från latinets ord för litet rör.

Kommentarer
Postat av: Sandra P

Hey! jag skulle vilja veta lite mer vad ni gör och hur det går och lite bilder på din klass =) vore sjukt roligt =) Hälsa Bosse och Helena!

2011-10-04 @ 22:55:13
URL: http://sandra-omsandrasliv.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0